Az olténiai szórványiroda működését a Communitas Alapítvány folyamatosan támogatja

BGA Zrt. Logo

BGA szöveg

Kiemelt támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest


2008. augusztus 4., hétfő

Civil fórum a találkozón


Az olténiai magyarok harmadik találkozóját több jelentős politikai, adminisztrációs, klerikális és médiaszemélyiség tisztelte meg. Jelen volt Szép Gyula az RMDSZ országos vezetőségének egyházi és kulturális ügyekkel foglalkozó alelnöke, Serbanoaica Illyés Klára Gorj megyei RMDSZ elnök, Farkas Adalbert Valcea megyei ügyvezető elnök, Kovács Péter Dolj megyei ügyvezető elnök, Bíró Tivadar Prahova megyei RMDSZ elnök, Szántó Csilla Valcea megyei RMDSZ elnök. A fórumot Szántó Sándor házigazda lelkipásztor moderálta. A Ramnicu valceai helyi tanácsot Preda Maria Demokrata-Liberális helyi tanácsos képviselte. A sajtó részéről Szucher Ervin a Krónikát, Petrinel Stefanescu a Monitorul de Valcea regionális lapot képviselte.


Szép Gyula bevezetőjében felvázolta az RMDSZ szórványpolitikáját, kitért a közelgő parlamenti választások előkészületeire, a választás újszerű lebonyolítására, a jeöltállítás fontosságára minden körzetben azért, hogy minél több szavazatot gyűjtsön képviseleti szervünk. A jelenlevők abbéli reményüket fejezték ki, hogy ha nem is a direkt szavazás rendjén, de a megmaradt országos szavazatok elosztásánál a régiót is képviselhesse egy személy a Parlamentben. Így a szórvány is jobban érvényesítené akaratát a következő négy esztendőben.


A kérdések rendjén az esetleges fakultatív magyar oktatásról, a közösségápoló programokról, rendezvényekről esett szó. A házigazda moderátor elmondta, hogy a közösségápolás érdekében egyház és politikai szervezet együtt dolgozik a régióban, s az évi egy találkozót háromra bővítik ki. Targu Jiuban és Craiován is idéntől találkozókat szerveztünk-szervezünk annak érdekében, hogy az itt élő magyarok megtarthassák identitásukat és a kis közösségek megmaradhassanak.


A találkozó díszebéddel zárult.

Nincsenek megjegyzések: