Az olténiai szórványiroda működését a Communitas Alapítvány folyamatosan támogatja

BGA Zrt. Logo

BGA szöveg

Kiemelt támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest


2008. augusztus 22., péntek

Magyarországi néptánccsoport a zsilvásári 9. nemzetközi folklórfesztiválon







Idén kilencedik alkalommal, Augusztus 18-23 között rendezték meg Gorj megye székhelyén Zsilvásáron a már hagyományossá vált nemzetközi népdal és néptáncfesztivált. Ennek az eseménynek a történetében először magyarországi néptánccsoport is részt vett.

A magyarországi vendégek a Nógrád megyei Karancslapújtőről érkeztek az oltyán fesztiválra, s természetesen Olténiával ismerkedni. "Úttörés ez az esemény, hiszen a szerb, bolgár, makedon, lengyel vendégcsoportok és a Románia különböző vidékeiről érkezett táncosok között az idén egy magyarországi táncegyüttes is eljött. A megyei tanácsnak javasoltam, hogy Magyarországról is hívhatnak csoportokat a fesztiválra, s örömünkre szolgál, hogy a Nógrád megyei település tánccsoportja elfogadta a meghívásunkat"- mondja Serbanoaica Illyés Klára az RMDSZ Gorj megyei elnöke. "Nem titkolt célunk volt az is, hogy az itt élő szórványmagyarság baráti kapcsolatot létesíthessen egy anyaországi településsel, annak képviselőivel. Azt hiszem, a néphagyomány, a kultúra az, ami a legfőképpen összetart bennünket, s mi megtettük az első lépést..."-mondja az elnöknő.

Zsigmond Tibor és Kiss Károly az RMDSZ ifjúsági titkára, valamint alelnöke egy hétig a szabadidejükből áldoztak a vendégfogadásra. A magyarországi vendégek Brancusi műveivel ismerkedhettek, meglátogatták a Tismana kolostort, valamint Sacelu fűrdőt, ahol a helyi művelődési ház színpadán is felléptek. A helyiek és a fürdővendégek vastapssal jutalmazták az Angyal László és neje által vezetett csapat produkcióját.
A záróünnepségen a helyi magyarok nem kis büszkeségére, a trófeák átadásakor a többi nemzet himnusza mellett a magyar himnusz is elhangzott. (A fényképeket Kiss Károly készítette)




Nincsenek megjegyzések: