Az olténiai szórványiroda működését a Communitas Alapítvány folyamatosan támogatja

BGA Zrt. Logo

BGA szöveg

Kiemelt támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest


2008. július 15., kedd

AZ ITT ÉLŐ MAGYAROK SZÁRMAZÁSA


Amikor az Olt átszeli a Kárpátok déli vonulatának szikláit, egy másik világba ér. Elhagyja forrásvidékét, átszeli a Székelyföldet, a Barcaságot, a Szászföldet és folyóvá duzzadva zúdul a vöröstoronyi szorosba. Aztán elérve a déli síkságot, megtorpan. Emberek szabtak gátat útjának. Hosszú esztendők nehéz, sokszor emberi életeket követelő munkájának eredménye az a vízierőmű-lánc, amelyik most energiát termel az országnak.
Sok évvel ezelőtt, ehhez az emberfeletti munkához munkásokat, szakembereket toboroztak az országból, sokszor kényszerrel is. A Turceni-i, Motru-i, Rovinari-i szénfejtésekhez szükség volt a bányászokra, s a volt kommunista rendszer kettős célt ért el azzal, hogy a szilágyságból sok bányászcsaládot idetelepített: megoldotta a munkaerőhiányt és az etnikai összekavarodást.
De volt, aki egyetemi évei után, a déli vidékre kapott kihelyezést: mérnökök, orvosok, közgazdászok, jogászok, tanárok,- így kerültek ide többnyire az erdélyi magyarok. Sokan a 89-es változás után hazatértek szülőföldjükre, de volt, aki maradt. Maradt, mert itt van a lakás, a gyermekek, itt vannak az unokák, s noha nem is beszélik a fiatalabbak mindenhol a magyar nyelvet, azért még megmaradt jónéhányukban a magyarságtudat. Otthont teremtettek az itthonból.

Nincsenek megjegyzések: