Az olténiai szórványiroda működését a Communitas Alapítvány folyamatosan támogatja

BGA Zrt. Logo

BGA szöveg

Kiemelt támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest


2008. július 15., kedd

Az összetartásra irányuló kezdeményezések, programok



Az eltelt 10 év alatt összekovácsolódtak ezek a kis közösségek, s így teremtődött meg a lehetőség arra, hogy az egyház mellett az érdekképviseletünk is, az RMDSZ megvesse lábát. Ebben a régióban csakis közösen lehet programokat tervezni és kivitelezni. Egyháztagjaink kevesen vannak, valamivel több a száznál, de a sokszáz kilométer kiszállási és egyéb költségeket nem tudják felvállalni... azonban ígényt tartanak kultúrára, igehirdetésre és pásztorációra. Ennek a gondolatnak a jegyében kezdődött el 2006-ban, s folytatódott 2007-ben is a Regáti Magyarok Szórványtalálkozója, melyet Ramnicu Valcean szervezünk minden évben, immár hagyományszerűen. A kezdeti sikeren felbuzdulva, Tg. Jiuból és Krajováról is jelezték: ők is szerveznének találkozót, ha támogatásban részesülnének.
Tavaly novemberben első ízben szerveztük meg Tg. Jiuban a magyarok hagyományörző szüreti bálját, ahova Zetelakáról hívtuk meg az ifjak tánccsoportját. A rendezvény óriási sikert aratott. Idén Májusban majálist szervezett a Gorj megyei szervezet az egyházzal közösen.
Mindaz, amit az egyház, illetve az RMDSZ fel tud vállalni, csak egy kis hányada az egyházközség működésének, a különböző kulturális-hagyományörző programok megszervezésének. Olyan mecénásokat keresünk, akik még szívükön viselik a nemzet sorsát, a szórványokban élőkét is. Nemrég Ausztráliából jött a segítség a motrui istentiszteleti helyünk javításához. Ezúton mondunk köszönetet az ausztráliai magyaroknak, s Szabó Attila volt Ramnicu Valceai lelkipásztornak a gyors támogatásért. Mivel a Magyar Kormány megszüntette a külhoni magyarokat támogató alapítványok nagyrészét, ezúton kiáltjuk az éterbe sóhajunkat és óhajunkat.
Olyan támogatókat, partnereket szeretnénk, akik nem feltétlenül a látványosság vagy a propaganda kedvéért teszik amit tesznek. Hosszabb távú, de állandó együttműködésre gondolunk abból a meggondolásból, hogy a jelképes „idős beteget” lassan kipusztuló közösségünket életben tarthassuk. A végvárat védni kell az utolsó lélekig! Szívesen fogadjuk egyházak, magánszemélyek, alapítványok, vállalkozások segítő jószándékát.

Kapcsolattartás: Református Missziói Egyházközség Ramnicu Valcea, Str. Luceafarului nr. 13, Bl. A18, Sc. G, Ap, 16, 24OO61 Ramnicu Valcea, Románia, tel-fax: OO4-O25O-714413, mobil: OO4-O744-5O3O29
e-mail:
valcea_ref_egyh@yahoo.com .
Számlaszám: RO73 RNCB 0263 0289 3427 0003 EUR
RO73 RNCB 0263 0289 3427 0001 RON
Számlavezető bank: BANCA COMERCIALA ROMANA, SUCURSALA VALCEA

Nincsenek megjegyzések: