Az olténiai szórványiroda működését a Communitas Alapítvány folyamatosan támogatja

BGA Zrt. Logo

BGA szöveg

Kiemelt támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Budapest


2008. szeptember 8., hétfő

A szörényvári "Magyar Nábob"



Molnár Endre a szörényvári és a Mehedinti megyei kis magyar közösség egyik "befutott" képviselője. Magánvállalkozóként, de politikai szereplőként is a megye és a régió élvonalában sikeres és befolyásos üzletember. Amikor Dél-olténiai szórványban rekedt egyháztagjainkat, magyarjainkat kerestük fel szeptember eleji körutunkon, néhány órára vendégszeretetét élvezhettük.
A Székelyföld szülöttjeként került erre a vidékre, s itt alapozta meg családját. Felesége a megyei turisztikai magánvállalkozások (ANTREC) elnöke, s amióta az RMDSZ megvettette a lábát ezen a vidéken is, a megyei szervezet elnökévé választották. "Különös kapcsolatom volt és van Istennel - mondja a megye egyetlen reformátusa - mindenben megsegített eddig... Üzleti kapcsolataimban, a családban, munkámban, pályafutásomban nem éreztem magam egyedül". Büszkén mesél arról, hogy nagyobbik fia munkája mellett repüléssel is foglalkozik. Megvalósította egyik legnagyobb álmát, azt, hogy Szörényvárnak is legyen egy repülőtere. 65 hektár földterületen az országban az egyik egyedülálló létesítményként, "magánrepülőtérként" szeptember 21-én szeretnék átadni a forgalomnak ünnepélyes keretek között, amelyre a helyi és a megyei hivatalosságok mellett Borbély László miniszter is meghívást kapott. Igaz, egyelőre még nem fektettek nagy beruházásokat a létesítménybe, de a sportrepülőtér használható, a füves pályát elegyengették, bekerítették, a pályához vezető utat lekövezték. "A magyarok is tettek, s tesznek a vidék fejlesztéséért, s ezt a helyi és megyei hatóságok is elismeréssel nyugtázzák"- mondja. Szörényvár központjához közel egy kis szállodát és vendéglőt működtet, amit az idén bővíteni szeretne. Kisebbik fiára is gondolt, aki a vendéglátóiparban édesanyját követi.
Mehedinti megyében kevés magyar él, többnyire Orsován és Szörényváron. Bennünket, mint a Ramnicu Valcea-i missziói egyházközség és az RMDSZ Valcea megyei képviselőit a szórványközösség lelki ígénye és a magyarok összetartása érdekelt. "Az RMDSZ megyei irodájában minden hónapban találkoznak pár órára a magyarok. Ekkor beszélik meg gondjaikat, de az irodában könyveket, folyóiratokat is olvashatnak. Tudomásom szerint itt a városban én vagyok az egyedüli református, de Orsován vannak még vagy négyen"- mondja az elnök úr. Nemrég készült el az őszi parlamenti választásokra a jelöltlista. Az RMDSZ megyei elnöke az egyik szenátori helyért méretteti meg magát.
A régióban élő magyarok összetartása érdekében a szörényváriakat is meghívtuk Craiovára az olténiai magyarok második szüreti mulatságára. (Fotó: Szántó Sándor)

Nincsenek megjegyzések: